Curs Universitari

El moviment espontani (Seitai).
Una nova mirada a l’atenció a la diversitat.

Eines per facilitar la comunicació entre l’equip docent i l’alumnat

Proposta teòrica-pràctica que aporta a la formació de mestres i educadors una nova visió integradora de l’estructura de la naturalesa de l’ésser humà i la seva manifestació espontània.

Recuperant, respectant i cultivant el moviment espontani, que es manifesta a nivell fisiològic, emocional i motriu, podrem apropar-nos d’una manera més respectuosa i adequada a les necessitats educatives de la infància i de l’adolescència i dels adults que acompanyem els diferents processos.

Una aposta per una educació sostenible on sentir-se viu és el valor principal.

Objectius

 1. Observar què és el moviment espontani (diferents maneres de percebre el món i reaccionar davant d’ell).
 2. Conèixer l’estructura del moviment espontani i la relació entre la manifestació fisiològica, emocional i motriu.
 3. Entendre el moviment espontani com a eina per enfortir la comunicació i la relació entre educadors i alumnes.
 4. Conèixer i acompanyar la motivació interna de l’alumnat, fomentant la iniciativa, la creativitat i l’esperit crític dels alumnes.
 5. Donar eines per gestionar l’estrès i millorar el benestar del professorat.
 6. Crear espais educatius on fomentar el gust per aprendre dels alumnes partint de les seves sensibilitats (ambients).

 

Continguts

 1. Presentació del coneixement Seitai. L’estructura del moviment espontani en els éssers vius. Els cinc moviments.
 2. Coneixement de la tensió pròpia i la tensió de l’altre (gestió de l’estrès).
 3. Introducció a l’estudi del caràcter corporal (Taiheki). Com ens movem, quina és la nostra manera de sentir, de pensar, de tensar-nos, emocionar-nos…).
 4. Introducció a les pràctiques de Katsugen, Yuki y Gyoki.
 5. Entrenament del moviment espontani i vivència dels cinc moviments que permetran conèixer les diferents sensibilitats.
 6. Observar el moviment espontani propi i de l’altre per captar les atraccions i els rebuigs espontanis que afavoreixen i dificulten la comunicació.
 7. Expressar-se des d’un mateix, fomentant l’empoderament, l’autoestima i el reconeixement.
 8. Respecte per la sensibilitat de l’altre que ajuda a millorar la comunicació.
 9. Pràctiques pedagògiques inspirades en els cinc moviments.
 10. Observar i connectar amb la motivació interna (intel·ligència vital).
 11. Connectar amb el cos a través de la respiració.
 12. Cultivar l’atenció i la presència.

 

Metodologia

Combina els fonaments teòrics amb la pràctica personal i vivencial, individual, per parelles i en grup.

Anàlisi i elaboració de casos pràctics.

Treball d’eines per aplicar a l’aula.

Destinataris

Mestres de qualsevol etapa educativa i educadors socials. Professionals que tinguin cura de criatures i joves. Mares i pares amb l’interès d’aprofundir l’acompanyament a les seves filles i fills.

Calendari i horari

Del dilluns 25 de juny al dijous 28 de juny de 15.30h a 20.30h

Hores: 40 hores (30 hores presencials més 10 hores de tutoria i treball personal). Acreditació des de l’ICE i des de l’Associació Espaidó com a formació de Seitai.

Places: 35

Lloc de realització: Universitat de Barcelona. Campus Mundet. Aula a determinar.

Avaluació: Assistència i realització d’un treball personal de com aplicar el contingut en l’àmbit educatiu.

Preu: 90€

Formadores:

Magda Barneda: Diplomada en Magisteri per la Universitat de Barcelona (1972); titulada com a mestre de Ioga per la AEPY, Associació Espanyola de Practicants de Yoga (1972); Instructora de Seitai per l’escola Seitai Barcelona de Katsumi Mamine (1979); Màster en Psicologia Aplicada amb Metodologia DBM per la Universitat de València (1999). Porta tota una vida dedicada a l’estudi i l’observació de la relació entre el cos i la ment i s’ha mantingut activa practicant Seitai tant en la seva vida personal, amb la seva família com en l’àmbit professional. Partint d’aquests coneixements i d’aquesta experiència, en els últims anys es centra també en portar el Seitai dins l’àmbit educatiu. En aquest context porta diferents grups de criança i imparteix diferents tallers sobre maternitat i paternitat, monogràfics sobre l’agressivitat i l’adolescència i cursos dirigits a educadors i mestres a la Universitat de Barcelona i en diferents centres educatius. Està participant en diferents jornades educatives fent difusió del Seitai dins del moviment d’innovació i educació viva. Juntament amb un grup de persones crea l’Associació Espaidó amb l’objectiu de promoure i donar a conèixer la Cultura Seitai i poder continuar investigant i aprofundint en ella.

Mar López: Llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra. Des de fa molts anys que està vinculada al món educatiu (passant per totes les etapes: des de l’acompanyament a Infantil fins a la docència a Secundària i Batxillerat). Experiència en educació emocional i en educació viva. Co-fundadora de l’Associació Acompanya’m, per una criança respectuosa. Forma part de l’equip Espaidó des d’on col·labora aportant la mirada del Seitai dins l’àmbit educatiu. És cocreadora de la Fundació Inspira Educació, l’objectiu de la qual és la transformació del món a través de l’educació. Formadora de mestres i professors.

 

Informació i inscripcions

contacte

Testimonis